Terug naar site

Rijscholen open of dicht?

Dat roze pasje gaat mogelijk nog een jaar langer duren. De economie krijgt door het coronavirus enorme klappen. Hier bij Rijschool Haarlem beperken we ook het nieuws omtrent de autobranche.

Ook rijscholen hebben te maken met tegenslagen. Tenzij je lest in een verlengde BMW 7 Serie is het voor een rij-instructeur lastig om 1,5 meter afstand te houden tot de leerling. Daarom hebben veel rijscholen de deuren gesloten.

Een drama voor rijscholen, die zo hun omzet zien wegvallen. Het is tevens vervelend voor mensen die rijlessen volgen. Een periode niet rijden betekent handelingen vergeten. En zo bestaat de kans datdeze groep straks van voor af aan moeten beginnen met autorijlessen.

Uit een enquête van RijschoolPro blijkt dat vier op de vijf rijscholen in Nederland zijn gesloten. Zelfs als rijscholen door willen gaan met lesgeven lopen ze tegen een probleem aan. Het CBR heeft alle toetsen en examens tot en met tenminste 6 april uitgesteld. De kans is aanwezig dat de overheid de genomen maatregelen na 6 april gaat verlengen. En dus zal het CBR ook de toetsen en examens opnieuw uitstellen.

Hoewel het geven van autorijlessen grotendeels op z’n gat ligt, gaan motorrijlessen wel voor een deel door. Uit de statistieken blijkt dat 28 procent van de motorrijlessen nog worden gegeven. Dit is omdat de instructeurs op de motor wel eenvoudig 1,5 meter afstand kunnen houden.

Als er op de korte termijn geen verandering in de situatie gaat komen is het onvermijdelijk dat rijscholen hard worden getroffen. Met name de rijscholen met meerdere medewerkers hebben te maken met flinke doorlopende kosten. De regeling van de overheid waarbij 90 procent van het loon wordt overgenomen moet een tijdelijke uitkomst geven.

'1,5 meter kan niet in een rijschool'

De boodschap van premier Rutte gisteren op de persconferentie was helder: de anderhalvemetersamenleving is iets waar we nog tijden rekening mee moeten houden. We belden een rondje langs verschillende beroepen in Spraakmakers. Is anderhalve meter haalbaar voor hen?

"Dit wordt een groot probleem voor ons", zegt rijschoolhouder Bart Lieferink. "1,5 meter, dat kan niet in de rijschool." Veel rijschoolhouders om hem heen zijn in grote financiële problemen gekomen.

Alle examens liggen stil

Momenteel liggen alle examens vanuit het CBR stil en heeft het volgens hem geen zin om rijlessen te geven. Lieferink is afhankelijk van het CBR en mist regie vanuit die organisatie. Hoewel hij ook toegeeft dat zij daar wachten op instructies van het kabinet na 21 april.

Zelf is hij op de vrachtwagen geklommen en rijdt hij momenteel voor supermarkten. In de nabije toekomst denkt hij dat de vrachtwagen- en motorrijlessen wel door kunnen gaan. "Voor het B-rijbewijs wordt het moeilijk."

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OKAbonnementen aangedreven door Strikingly